Historia på svenska

Berättelsen om den ståtliga villan Marjaniemi på Runsalas östra sida får sin början år 1850, då köpmannen Per Christian Rettig bygger villan som sommarparadis för sin familj. Ursprungligen var huvudbyggnaden en rektangulär träbyggnad med spåntak. Boendeytan på ca 200m2 omfattade sex sovrum, sal och entré.  Marjaniemi genomgick en fullständig omvandling i slutet av 1880-talet. Arbetet leddes av Fredric von Rettigs svärson, arkitekten och baronen Karl-August Wrede. Bostads-ytan ökade med hälften, stora verandor byggdes mot havet och balkonger fick pryda gavlarna. De omfattande renoveringarna resulterade i en riktig ”fabrikörsvilla”, som kom att bli en betydande samlingsplats för societeten. Sällskapslivet var livligt och man bjöd in många gäster till sina fester.

Livet på Villa Marjaniemi var under Rettigs tid mycket säsongsbetonat. Familjen flyttade ut till villan när sommarlovet började och stannade ibland så länge som till slutet av september. Flytten till sommarresidenset var ett projekt för sig, eftersom man packade med allt från kärl och sänglinnen till utrustning för olika sport- och fritidsaktiviteter. Färden till Villa Marjaniemi företogs främst med ångbåt, även om den första bron till Runsala byggdes redan år 1852.

Under familjen Rettigs tid på Marjaniemi fanns det anställda trädgårdsmästare på herrgården året om. Den fantastiska miljön kring villan förverkligades till stor del i enlighet med de engelska trädgårdsidealen. Växthusen var allt som allt fyra; ett för palmer och lagerträd, ett annat för vinstockar. I växthusen drev man upp trädgårdens plantor och lökar och odlade ananas, vattenmeloner, gurkor, persikor och tomater. Marjaniemi var delvis självförsörjande på den här tiden. Kålrot, rovor, potatis, morötter och lök fick man troligtvis från de egna landen, och det fanns egna avdelningar i trädgården för en mängd olika fruktträd och bärbuskar.

Familjen Rettigs era på Marjaniemi tog slut år 1921. Härefter bebos villan i mer än ett decennium av sjökapten Carl J. Blomberg och hans hustru. Mellan åren 1932-1940 verkar restaurangen Oy Marjaniemi Ab i villan. Huvudbyggnaden förstorades och i närheten av villan byggdes en separat vinkällare. Åren 1940-1958 förfogade marinens stab över Villa Marjaniemi. Under krigstiden hade trämasten på gården en antenn i toppen, med en direkt kabelanslutning till telegrafrummet på vinden. Men Marjaniemi förföll under arméns bruk: betongbryggan murknade sönder, trädgården förvildades, själva byggnaden grånade.

Efter 1958 överfördes villan till Åbo stad, som arrenderade ut herrgården i rekreations-syfte till olika föreningar. När Turun Aikuiskoulutussäätiö (Stiftelsen för vuxenutbildning i Åbo) år 2001 köpte den 850m2 stora byggnaden var Marjaniemi i ett bedrövligt skick. Renoveringarna som räckt mer än tio år har huvudsakligen genomförts av studerande vid Turun AKK, som sakta men säkert återställt 24-rumsvillan till sin forna prakt. Under den officiella invigningen av Villa Marjaniemi i maj 2013, gav Åbo museicentral porträttet av PC Rettig som deponeringslån till Villa Marjaniemi. Tavlan är placerad på en central plats, ovanför den öppna spisen i entrén.